Onsala, halvön som ligger längs Kungsbackafjorden och kusten norrut mot Göteborg har mycket att erbjuda. Cykelleden går längs med fjorden och vidare in över halvöns landsbygd och åkrar. Här finns härliga badplatser både från klippor och sandstränder, golfbanor, naturreservat, butiksgårdar, spännande sjöfartshistoria från kaperiepoken, museer, många trevliga serveringar och restauranger och mycket annat.

På Onsala den 25 maj är det utvalda mat- och smakshantverkare längs Gottskärsvägen som gärna vill berätta om och bjuda på olika lokala specialiteter och matupplevelser när sommaren står för dörren.


Våra stopp:

1. Onsala Maritima Dag på Båt- och Sjöfartsmuseet i Onsala

Onsala Maritima Dag – en dag i havets tecken tillsammans med många lokala föreningar och företag på orten. Här finns något för alla åldrar, bland annat guidning, maritim loppmarknad, teater för de yngre, knoptävling, modellbåtar, kontroll av flytvästar, fiskdamm, tändkulemotor, musik och mycket mer. Museet bjuder på husets egna fisksoppa. Hagardsväg 1. Öppet kl. 12 – 16.

2. ZIGGES BBQ

ZIGGES BBQ är det lilla kryddförtaget från Gottskär/Onsala med de stora smakerna. Alla kryddor tillverkas för hand efter egna recept och är veganska, gluten- och laktosfria samt fria från färgämnen, klump-medel och smakförstärkare. Det finns också helt sockerfria kryddor. ZIGGES BBQ har även grillcatering där man kan hyra in Zigge. I samarbete med Hönö Fisk bjuds det på nygrillad lax. Hagardsväg 1. Öppet kl. 12 – 16

3. Hönö Fisk

Onsalas lokala fiskaffär säljer färsk fisk och skaldjur. Här finns alltifrån tonfisk, gös och lax i alla varianter, till krabbor, kräftor, räkor och goda såser och röror. Vi bjuder på kex med vår populära Gottskärsröra. Hagardsväg 1. Öppet kl. 12 – 16.

4. Gula Stugans

Välkommen till Gula Stugans! Här får ni smaka på hemgjord marmelad tillsammans med en god ost och några kex. Marmeladen kokas lokalt i Onsala och säljs i Made in Onsalas butik på Gottskärsvägen 28. I butiken är vi åtta hantverkare och ni får tillfälle att kika runt och njuta av allt fint som produceras här på vår fina halvö. Gottskärsvägen 28. Öppet kl. 12 – 16.

5. Fru Pilo´s Praliner

I butiken på Gottskärsvägen 28 säljs bland annat lokalproducerade handgjorda chokladpraliner från Fru Pilos Praliner. Pralinerna tillverkas med kärlek och i liten skala i Onsala. Ni bjuds på kaffe/te och en härlig chokladpralin samtidigt som Fru Pilo själv berättar om själva hantverket att göra praliner. Gottskärsvägen 28. Öppet kl. 12 – 16.

6. Gottskär Hotell

Välkommen att besöka Gottskär Hotell som den 25 maj har Öppet Hus. Ni är varmt välkomna att cykla förbi och ta en titt på hur återbyggnaden efter branden december 2017 blivit. Landstormsvägen 31. Öppet kl. 13 – och framåt.

 

7. Gottskär Hotells Café i Gottskärs hamn

Välkomna till Gottskär Hotells Café på hamnplan i Gottskär. Här bjuds på kaffe och hemmagjord bärpaj från hotellet. Stefan som är ansvarig för resorna ut till Nidingen finns på plats och visar bilder och berättar gärna för er om Ön och de olika RIB-turer som finns i Kungsbacka fjorden och öarna utanför. Gottskärsvägen 176. Öppet kl. 12 – 16.

8. Tre Toppar

När ni kommer ner till hamnplan är det bara att följa den goda doften av nybakade rån hos Tre Toppar i Gottskär. I ett av de äldsta husen i Gottskär ligger glasskiosken som serverar äkta svensk premiumglass från Lejonet & Björnen, tillverkad i Göteborg på gammaldags vis och främst Eko/Krav/Fairtrademärkt, alltså riktig glass utan färgämnen och andra onödiga ingredienser. Slå er ner vid serveringen eller på bänkarna närmast fjorden och välj ett njut av en valfri kula glass med rån, som den smakade förr! Gottskärsvägen 178. Öppet kl. 12 – 16.

 

Plats: Gottskärsvägen mellan Båtmuseet och Gottskärs hamnplan

Tid: 25 maj kl. 12 – 16

Pris: 160 kronor/person inkluderar hela smak- och upplevelsepaketet

Biljetter: Sänd ett mejl till marie.cervin@parvel.nu eller ring 0704700771