Upptäck Kattegattledens vackra sträckning genom Kullabygden. Cykelturen tar dig från kust till kust genom ett varierande odlingslandskap där rapsen och fruktträden står i full blom. Du kommer att få möta personerna bakom några av bygdens småskaliga mat- och dryckesföretag och få se och höra deras story. Varje företag erbjuder små smakprover och hos Kaffestugan på Krapperup serveras en enklare måltid med produkter från bygden, där maten ingår i biljetten. Lokalt producerat öl samt vin ges möjlighet att köpa till på plats.


Våra stopp:

1: Start: Tunneberga Gästgifvargård

2: Kullasparris

Kullasparris startades 2011 då Åsa och Johan, med hjälp av släkt och vänner planterade 11 000 sparrisplantor. Därefter har odlingarna utökats med mer sparris men också andra ekologiska grönsaker samt en bigård. Gårdsförsäljning av sparris sker under maj, juni och övriga grönsaker säljs på Reko-ring Kullabygden under hela året. Om man är nyfiken på att se och lära sig mer om ekologisk grönsaksodling i liten skala, så finns möjlighet at boka upp sig på en Sparrissafari eller en guidning bland grönsakerna med Åsa och därefter få skörda själv, vilket är nytt för i år. Sparrishuset hyrs ut som semesterboende och som gäst får man skörda från gårdens odlingar och möjlighet att plocka av våra ägg.

3: Flickorna Lundgren

Sedan 1938 har det serverats kaffe och kakor i den lilla stugan på Skäret. Historien om de sju systrarna som startade kaffestuga blev snart känd i hela riket. Redan 1945 vid en solförmörkelse dök kronprins Gustav Adolf upp, ja det var han som blev Gustav den VI Adolf. Flickorna Lundgren blev och är fortfarande kända för ”att till Skäret kommer man för att njuta”. Man njuter av de ”hembakade” kakorna, däribland vaniljhjärtat, den fantastiska trädgården och lugnet som uppstår när man kommer innanför kastanjerna i entrén. Idag drivs Flickorna av Mats och Ann-Lie Fejne och det serveras numera också god mat, tillagad av det som kan handlas in från närliggande grönsaksodlare och fiskhandlare. De mest populära rätterna är Räksmörgås på Ronnys grova, ”lertallrikasill” och ”äggakagan” för att nämna några.  

4: Växthuset i Brunnby

Vid en vägkant inte långt från Brunnby finns gårdsbutiken för den som gillar mångfald och självbetjäning. Anita Lindberg och Björn Olsson har drivit sin trädgård i fem år och dessförinnan arbetade Anita som florist. Allt de säljer är skördat när det smakar som mest, inga långa transporter här inte. Man använder enbart biologisk bekämpning mot skadegörare och det odlas en mängd olika sorters blommor, grönsaker och jordgubbar. Citat från Möllebo ”Växthuset i Brunnby ligger bara fem minuters bilväg från oss, jag älskar det stället. Anita och Björn har de godaste tomaterna, gurkorna, auberginer, zucchini, jordgubbar och ett hav av alla möjliga blommor du kan önska dej. Man blir lycklig!” slut citat

5: Kullabergs Vingård

Vingården ligger vid foten av det klippiga Kullaberg i nordvästra Skåne. Närheten till havet och långa ljusa kvällar gör att det går att odla druvor av hög kvalitet. Vingården etablerades 2006, nuvarande ägare tog över 2015 och har sedan dess expanderat från en till 14 hektar. Det finns cirka 38.000 vinplantor. För tillfället är det framförallt druvsorten Solaris och vita viner som är i fokus. Vid planteringen 2017 sattes även sorter som Souvignier Gris, Muscaris & Donauriesling, som ska ge sin första skörd nu till hösten. Under våren 2019 planterades även flera intressanta sorter för att göra rödvin. Förutom vin producerar gården torr äppelcider på äpplen från bygden samt ädeldestillat på pressresten från druvorna. Runt vingården finns en lähäck med över 1.000 träd varav mestadels är Mirabeller. Förutom en inramning och vindskydd ska mirabellerna destilleras till ädla spritdrycker. Kullabergs Vingård går att hitta via Systembolaget samt hos restauranger både lokalt och utanför Kullabygden.

6: Kryddiga Perenn

Elisabeth och Hugo driver gårdsförsäljning av stora kryddväxter, jordgubbsplantor och vår och sommarblommor på Krapperups Slottsträdgård. Nytt för i år är att guidade vandringar kommer att arrangeras av ”örtkännaren” Martina. Du kommer att få en djupare förståelse för olika kryddväxters medicinska egenskaper såväl som hur man kan använda dem i sin matlagning.

7: Krapperups kaffestuga

Här dricker du kaffe ur blommiga koppar, på en grusbelagd stallgård mellan 1800-talslängor. Du kan också ta med dig koppen till gräsmattan under den stora äkta kastanjen. Kaffestugan ligger vid Krapperups slott alldeles intill väg 111, ett stenkast från Mölle. Mette och Isabella Hagman som driver stället brukar själva lyfta fram caféets räkmackor, en favorit för många gäster, men framåt hösten finns alltid en soppa och spännande bakverk och kakor är deras specialitet.
Parken anlades på 1800-talet med inspiration av Sofiero och Norrvikens trädgårdar. Här finns en inspirerande samling av exotiska träd och växter, en väldoftande rosenträdgård och i maj, juni står Rhododendronen i full blom.

8: Ellagårdens bär

Trädgårdsmästarna Karin och Kenneth Andersson har under många år drivit ett trädgårdsmästeri där de bl.a. odlat gurk- och tomatplantor till yrkesodlare. Sommaren 2014 övertogs Karins föräldragård som också ligger i Strandbaden och numera är växthuset sålt och man satsar helhjärtat på bärodling. Både jordgubbar och hallon odlas i odlingstunnlar. Fördelen med att odla i tunnlar är att skörden kommer tidigare, bären skyddas från regn och hagelskador. Jordgubbarna odlas i upphöjda rännor, vilket underlättar plockningsarbetet och håller jordgubbarna rena och fina. Bären odlas helt utan kemisk bekämpning, enbart biologiskt växtskydd används.

9: Kullabygdens Vanilj & Choklad

Konditorn och f. d förskolekocken Johan Rasmusson öppnade sin butik på Magasin 36 i Höganäs påsken 2017. Dessförinnan hade han lånat ett kök på kvällstid för sin egen verksamhet med tillverkning av chokladpraliner. Men Johan hade under en länge tid haft en dröm om en egen butik med egentillverkad italiensk glass, gelato tillverkad på naturliga råvaror samt hemgjord choklad. Förutom produktion och butik som finns idag anordnas även olika workshops och smakprovningar. Sista stoppet på cykelturen och vad kan bättre vara än att avsluta med lite glass!

Kullaturen Karta.png
 

Cykling: Rutten är en dryg ”halvmara” d.v.s. en sträcka på c:a 2,5 mil mellan Jonstorp och Höganäs. Tidsåtgången beräknas till 6 – 7 h men varierar klart beroende på cykeltempo och hur länge man stannar till på stoppen.

Biljetter: Avgångstider är mellan 08.30 – 12.00, med starttid varje hel och halvtimme vid Tunneberga Gästgifvaregård i Jonstorp. Observera begränsat med platser per starttid.

Busstransport: Det finns möjlighet att boka till en bussbiljett för passagerare inkl.cykel med upphämtning (Helsingborg, Höganäs, Viken samt Nyhamnsläge). För beskrivning när bussen avgår från de olika platserna se och förboka här.